Veilig of niet? Inbakeren

Veilig of niet? Inbakeren

Sommige kindjes wapperen zichzelf continu wakker. Ze hebben moeite met het in slaap vallen of om meerdere slaapcycli door te maken. Wat kun je daar als ouder aan doen? Een veel gegeven ,maar toch omstreden antwoord kan het inbakeren van je kindje zijn.

Wat is inbakeren?

Inbakeren is eigenlijk het beperken van de bewegingsvrijheid van je kindje. Hierdoor kan je kindje meer rust vinden en uiteindelijk ook in slaap vallen. Er zijn verschillende manieren van inbakeren. Bijvoorbeeld door een inbakerdoek of een inbakerzak. Een inbakerdoek noemen wij ook wel Swaddle. Op internet zijn genoeg filmpjes te vinden over het gebruik van zo’n Swaddle. Gebruik dit soort tactieken alleen nooit zonder begeleiding van een expert. Inbakeren kan namelijk ook erg gevaarlijk zijn. Probeer dit dan ook nooit zonder goede redenen en begeleiding uit.

Het effect van inbakeren

Het effect van inbakeren is meestal binnen twee a drie dagen zichtbaar. Een ingebakerde baby ervaart meer rust. De baby zal dan ook meer gaan slapen en minder huilen. Hierdoor wordt het verschil tussen honger en slaapsignalen duidelijker en kan de baby uit de vicieuze vermoeidheidscirkel komen.

Veilig inbakeren

Allereerst is het dus belangrijk om na te gaan hoe groot de kans is op de positieve effecten van het inbakeren op jouw kleintje. Dit kun je doen door met het consultatiebureau in gesprek te gaan over jullie ‘klachten’. Daarnaast moet je zorgen dat jouw kindje niet kan gaan rollen. Dit doe je door de armpjes strak naast het lijfje in te pakken en het bed kort op te maken. Het inbakeren moet afgebouwd worden op het moment dat jouw kindje kan gaan rollen. Dit is ongeveer tussen de vier en zes maanden.

Geef een reactie